Undersjøisk jakt

Kombinasjonen av jakt og fiske: Undervannsjakt

Undervannsjakt er kanskje den eldste formen for dykking. Oftest er det snakk om å fiske med harpun, enten mens du fridykker eller med bruk av oksygentank. Fridykking er dykking kun med egen pust og lunger. Erfarne fridykkere kan jakte helt ned mot 20 meters dyp, men det er mulighet også for en storfangst bare noen få meter under overflaten.

Konkurranser i undervannsjakt over hele verden

vatraxopedilaDet arrangeres konkurranser i undervannsjakt på alle nivåer verden over. I Norge arrangeres det diverse klubbmesterskap, norgescup og norgesmesterskap, og det er også et nordisk mesterskap i undervannsjakt hvert år. Alte Skaug fra Ørland Froskemannsklubb ble norgesmester i undervannsjakt i 2015. I år deltok hele 16 dykkere, og de fanget 144,3 kilo fisk som ble til fiskeburgere for deltagerne. Det er Danmark som arrangerer det nordiske mesterskapet i år, og denne konkurransen går av stabelen 14. oktober 2015. I 2014 deltok 22 land når Spearfishing World Championship ble arrangert for 29. gang. Norge var også representert, men ble ikke blant de 10 beste. Det var Spania som tronet nokså suverent på pallen i denne konkurransen. Alt om arrangementer i undervannsjakt i Norge kan du lese om hos Norges Dykkerforbund. Her finner du selvsagt også mye annen god informasjon om dykking i Norge.

Utstyr for å drive med undersjøisk jakt

harpunMan kan drive undervannsjakt med ganske minimalt av utstyr, men det finnes selvsagt et helt hav av muligheter dersom du skulle ha behov for noe. Harpun er et stikkvåpen som er utviklet spesielt til jakt, og harpun brukes til å fange større fisk. Det finnes to hovedtyper harpun, håndharpun og granatharpun. For en sportsdykker er det mest utbredt å bruke en moderne utgave av håndharpunen. Ulike typer spyd blir også brukt, i forskjellige størrelser og materialer. De kan være laget av for eksempel aluminium eller glassfiber. Disse er ofte sammensatt av mindre deler, slik at de skal være enklere å transportere. Hawaii-slynge kan brukes for å få god presisjon og kontroll når man skal fange større fisk. Det finnes våtdrakter som er spesialdesignet for undervannsjakt. De kan for eksempel gi deg ulike typer kamuflasje som hjelper deg i jaktingen. Ulike typer vester og belter med vekt kan være noe du vil vurdere. Skal du dykke med tank, er det jo en hel del utstyr knyttet til dette du trenger, eller du kan eventuelt bruke snorkel. Ellers er det en del annet du bør tenke på, som for eksempel kniv til å avlive byttet, finner og hansker. Dykkemaske brukes ofte også når man fridykker. Dersom du er ny, kan du kontakte Norges Dykkerforbund for mer informasjon om undervannsjakt. Dersom du ønsker å drive med undervannsfiske på konkurransenivå, må du ha en startlisens.

Hvordan roe seg og stresse ned?

Som alle andre typer sport som krever grundige forberedelser og er avhengig av gode forhold er det mye venting i anspenthet når man driver med undervannsjakt. Samtidig som dette er en sport som krever at man er fokusert og konsentrert kan det være gunstig å fordrive tiden med noe som roer ned i ventetidene. Nå for tiden har jo alle med seg smarttelefon overalt, så da kan man jo ta fram denne og spille spill som er tilpasset mobilen i ventetiden. Du har kanskje ikke plass til å ta med deg tegneserier når alt utstyret skal med, så da passer jo spilleautomaten Jack Hammer perfekt. Dette er en spilleautomat på nett med fem hjul og 25 gevinstlinjer. Dette spillet fra Netent har skikkelig stilig animasjon, og morsomme illustrasjoner på symbolene. Tiden kommer til å gå svært fort, du får utløp for spenning og får roet deg ned i ventetiden. Kanskje vinner du også mens du venter på å jakte.

Hva jakter man på?

Dette kommer selvsagt an på hvor i verden man jakter. I Norge fanger man blant annet flyndre, kveite, sei og lyr. Man kan også dykke etter skalldyr samtidig, for eksempel krabber og kråkeboller.

Privacy Policy